26 April 2011

Ice cream.... Ice Cream.... Ice Creammm....

ICE CREAM....??

Last weekend, esya dapat special treat dari daddy... Daddy buatkan esya ice cream.... Sebab yang esya dapat ice cream coz nak pujuk dia sebenarnya.... Dia dok mengamuk nak amik air kat sinki... Might before that, mummy ajar dia basuh pinggan makan dia sendiri kat sinki... Mummy letakkan kerusi and bagi dia cuci pinggan dia... Esyaaa apa lagiiiii........ budak suka main air nie.. tak lepaskan peluang la.... Dah habis basuh pinggan dia... pinggan lain dalam sinki pun sibuk gak nak basuh.... Siap dah habis basuh pinggan pun, xnak turun dari kerusi lagi... dok nak main air.. Sampai la esoknye pun.. pantang masuk dapur, sure mintak org dukung dia kat sinki...
So, sebab tak nak bg dia main air, daddy upahkan dia ice cream... terus lupa nak main sinki... Bz tengok daddy scoop ice cream dalam cone... tengok ice creams ada kaler pink, kaler coklat, kaler kuning.. Bukan main excited lagi.... Bukan main suka dapat ice cream... Ni la 1st time mummy tengok dia makan ice cream... sebelum ni bagi dia ice creams McD langsung xnak...... Anak mummy dah pandai makan ice cream ek......



Yeyeehhhh.... I got ice cream!!! Mummy jangan jeles....


TQ daddy bagi esya ice cream.........

Seronok tengok esya makan ice cream

Pandai tu jilat ice cream... sikit-sikit dia jilat.....

Tapi mostly banyak yang menitik dari masuk mulut esya..

"Mummy.... mummy tak nak ke???" Ice cream esya dah nak habis nie...






HASILNYE.......
ESYA YANG COMOT...!!! Cute kan???

*
*
*
*
*
*

Video yang sempat mummy rakam.....
video

18 April 2011

17 MONTHS TODAY!!!

HAPPY BIRTHDAY 17 MONTHS MY LIL' ANGEL, HANI ELEESYA DANIA

Eleesya.... Happy 17 months birthday sayang....
Mummy & daddy love you so much... Only god know how much we love you my lil' angel..
You're our everything...

Begitu cepat masa berlalu... Esya sekarang dah 17 bulan.... Bermacam-macam ragam & keletah esya yang menghiburkan hati mummy... Macam2 dah pandainye... Hilang rasa penat berkerja di ofis setiap hari bila tengok gelagat dia...

Antara gelagat atau ragam esya yang mummy perhatikan :
  • Esya dah pandai sebut.. "Allah... Allah.... Allah....."
  • Dah pandai main masak2 dah... Dah pandai baking cake guna oven, pandai buat tea served with cake...
  • Sekarang ni kalau nak makan, dia nak suap sendiri... Dah independent dah... Kalau mummy nak suap, dia tak nak... Nak suap sendiri... Kadang tu habis bersepah2....
  • Love mex vege.... kalau makan nak kena ada sayur... Especially carrot... Kadang tu carrot dalam fridge pun dia amik terus gigit.. (^__^)
  • Dah pandai tepuk2 daddy suruh daddy tido.... Dia ikut mcmn mummy tepuk2 dia..
  • Pandai nak pakai baju sendiri..seluar sendiri.... So cute klu tgk dia cuba pakai baju... Selagi boleh dia nak masukkan kepala dia kat lubang baju....
  • Suka & leka tengok Playhouse Disney Channel (613)... Fav series esya : Mickey Mouse Clubhouse, Dibo the gift Dragon, Word World, Aminal Mechanical, Handy Mandy & Cite keretapi tu..mummy lupa tajuk dia...
  • Kalau dah start tengok cartoon, dia boleh sandar sorang2 kat thai sofa layan cite cartoon tu... Takde kacau mummy kat dapur....
  • Manja sangat sekarang nie..... Takleh nak marah langsung... Dah pandai merajuk...
  • Kalau dah merajuk, taknak mummy pujuk... Siap bawak diri sorang2... Pergi jauh2 dari mummy.....
  • Jelous dengan mummy/daddy.... Takleh mummy nak hug daddy or daddy hug mummy... Kalau dia nampak..sure esya jerit2...marah2... Kadang tu mummy saje je buat tak tau... Pastu..... merajuk la dia....... Taknak cakap/pandang mummy langsung..
  • Alhamdulillah esya masih lagi BREASTFEED.... Kalau ada mummy kat sebelah, sure nak direct feeding... Insyallah mummy akan berusaha untuk BF esya untill esya 2 years...
  • Paling mencuit hati... Bila ditanye nak baby tak... sure dia geleng kepala.. Pernah tu dia cakap "no..no..no..." siap tangan sekali ye...hihihihihi.. Takmo kongsi kasih sayang lagi rupanye...

Hani Eleesya Dania....
Mummy berharap & selalu berdoa agar Esya akan sentiasa sihat, jauh dari sebarang penyakit... Semoga esya akan membesar dengan bijak dan pandai.... Menjadi anak yang patuh pada perintah mummy & daddy, patuh kepada perintah agama... Semoga anak mummy akan sentiasa gembira & ceria selalu coz mummy suka sangat dengar esya gelak & mummy sukakan senyuman esya... You have lovely smile my dear princess....
Hanya Allah saje yang tau betapa mummy sayangkan esya... Mummy sayangkan esya dengan sepenuh nyawa mummy.... Esyalah harta yang paling berharga buat mummy... Mummy tak kisah dengan harta yang merimpah ruah kerana bagi mummy harta itu takkan kekal... Cukuplah kita sekeluarga hidup dalam kesederhanaan harta benda tapi mewah & penuh dengan limpahan kasih sayang.... Esyalah harta mummy yang paling berharga... Kekal hingga ke hembusan nafas terakhir mummy.....Esyalah lambang kasih sayang dan cinta mummy & daddy.... Hadirnya esya dalam kehidupan Mummy & daddy cukup membahagiakan mummy & daddy......
Mummy LOVE YOU SO MUCH SAYANG....
Muuuaaahhhhhhhhhhhh...............




ELLE CAFE



ESYA COOKING
Can i have your order???


Last weekend, mummy & daddy bawa esya g Sunway Piramid... Saje je la bawak jalan2 & memang nak belikan esya toys... Mula2 nak cari Toys R Us.. Tapi kat Piramid xde.... Yang ada kat Empire Subang je... Sebabkan mummy nak shopping kit kat Sunway Piramid... terpaksa la mengarah ke sana..... Sana pun ada Toy City.. Boleh la tengok kalau ada toys yang berkenan.

Sampai je Sunway Piramid, masuk JJ... Saje tengok2 kononnya ada AEON Member Sale... Takde yang menarik pun!!! Ada la beli few things untuk Esya.... Blok bucket set, water pump utk dia main time mandi and books.....

Sampai Toy City...bukan main lagi esya berlari2 dalam tu... Mummy suruh dia pilih toy mana dia nak... Sekali dia pilih nak kereta besar yang remote control tu... Esya biasala... sure pilih kete2 ni dulu... Lain xnak....... Ishhhh budak sorang nie... Daddy kata kalau nak beli kereta besar yg pakai remote ni kena ada space yang besar.... Mummy dok fikir gak??? Kawasan rumah tu tak cukup besar ker??? Tempat parking kereta pun dah cukup besar, jalan depan rumah tu pun boleh main gak.... Ke alasan daddy je tak nak belikan esya kereta nie???hihihihihihi

End up mummy belikan esya Kitchen Set.... Mummy nak bg esya leka & tak kacau mummy nak masak kat dapur... Kadang tu memang dia sibuk nak usik barang2 kat dapur tu.... Sekarang ni esya pun dah pandai main serve-serve...
Before this mummy ada belikan tea set with troli... Esya dah pandai buatkan mummy coffee with cake.... Datang kat mummy hantar air & cake..so cute.......



Kitchen Set for Esya... Supaya dia rajin ke dapur bila dah besar nanti... Jangan malas2!!!

(Tapi my hubby dok cakap mummy yg excited nak kitchen nie... Esya takde pun excited... Yelah... zaman mummy mana ada benda mcmnie........)



ESYA PREPARING THE DISH

Mummy.... I'm buzy cooking la.....

Esya preparing lunch for mummy & daddy...

Agak2nya apa la yg esya masak tu ek...??

Banyak gak barang2 dia berterabur.... Maklumla..tak pandai lagi nak guna... Mummy kena ajar esya dulu...

Wahhhhh...pegang pisau..... Takut mummy tengok....

Esya baking cake dalam oven dia....

Mummy suka tengok esya main cooking2.... Pandai dia main sorang2... Yela... mostly every night mummy & esya je berdua.... Mummy bz cooking dinner at least esya boleh main by its own....


Agak2 esya boleh masuk Jr. Masterchef Malaysia tak??





**********************
EVENING ACTIVITIES


Petang tu bawa esya main playground kat rumah coz dah promise dgn dia since that morning.... Every weekend, kalau takde keluar mana2 mmg petang kena bawa esya main kat playground...
Petang tu, esya nampak ada motorcycle abg kat playground... dia dok pegang2 motor tu.. Sure nak naik tu.... Last2 mummy naikkan dia atas motor tu...
1 yang mummy nampak, budak2 kat playground ni takde masalah kalau orang lain main basikal or motor or any game dorang... Dorang very ok.. tak kedekut.... Tapi before that mummy dah cakap la dengan mummy twin boys tu nak pinjam kejap....
Bukan main seronok betul esya naik moto tu... Yela...dia letak je kaki kat pedal tu motor tu berjalan... But kena tgk2 jugak la.... Sebab sebelah tangan esya dok pegang cucur udang (mummy bawa bekal utk esya makan sambil main buaian)


ESYA RIDDING POLICE MOTORCYCLE...





14 April 2011

MENGIKUT JE APA ORANG BUAT.....





Budak2 ni memang akan cepat ikut setiap apa yang dia nampak......
Macam la esya nie.... Mengikut je apa daddy dia buat..
Last nite, mummy nak tukarkan battery kipas Esya sebab dah tak berpusing dah kipas tu...
So mummy pas la kat daddy suruh tukarkan..... Daddy pun amik la screw driver nak bukak screw kat kipas tu... Esya ni memandang je la apa daddy buat...
Try punye try.... takleh bukak screw kat kipas tu... daddy dah try tapi xleh... so daddy give up....

BUT.... ESYA TAK GIVE UP....!!!!

She tried nak bukak screw tu sendiri.................



Tengok la gayanye pegang screw driver tu......

Ni percubaan dia nak bukak screw tu... sebab dia nampak daddy dia bukak screw tu kat situ.....

Last2 tak berjaya jugak bukak screw tu.... Alamatnya duduk je la kipas tu dalam kotak mainan esya... Nanti kita g beli baru la sayang...
Ni kipas yg ke2 dah... Yg 1st esya dah koyakkan bilah dia tu.......

Bak kata daddy... "Ishhhhh anak engineer nie.... semua benda2 ni dia nak buat..."
Belum tengok esya menolong daddy betul kereta lagi.... Habis spanar2 semua dia dok pegang... Mcm pandai2 je!!!!

08 April 2011

KFC.... Idaman Ku Selalu......


KFC.. It's finger licking good......

Wowwww.... Now esya ada fav food.... Ayam Goorrreeennngggggggg.............
Ni semua pengaruh dari Upin & Ipin la nie... Sejak2 ni esya suka tengok cite Upin & Ipin....

Semalam mummy belikan cikgu2 esya KFC.... Saje je la belikan dinner untuk cikgu... Tak payah la cikgu esya nak masak dinner lagi.... Memandangkan dah beli utk cikgu2 esya... so beli la jugak utk dinner ktorang...sebabbb...... mummy macam malas je nak masak malam semalam... So, belikan dinner plate utk kitaorang.....So ada la 3 ketul..cukup la utk sorang satu coz mummy plan pun nak masak nasi goreng + sotong goreng kunyit.... (sotong tu tak jadi akhirnye sebab mcm malas...hehehehehehe)

Sampai je gate school, tengok esya dah tunggu kat pintu gate.... Dia nampak mummy dia bawa plastik KFC... Siap mintak2 cakap.."nak..nak....nak..." Dah tu boleh la dia tarik2 plastik tu.... Mummy cakap ni cikgu punye.... Esya punye dalam kereta.... Terus dia jalan keluar gate nak g ke kereta.. Ehhhh budak ni faham betul apa yg mummy cakap..... Sebabkan sibuk sangat nak ke kereta amik KFC... sampai cikgu2 pun dia xnak salam..... Laju je berjalan ke kereta....

Masuk kereta je nampak dah KFC box tu kat seat kereta... Dok.."nak....nak...nak..." Alahaiiii anak mummy ni lapa ke??? Xsempat nak tunggu sampai rumah.... Mummy pun bagi la dia ayam drumstick tu...
Kalau tak bagiiii........... faham2 je la.... mengamuk la nanti...sure mummy xleh bawak kete.. so better la mummy bagi.....


"Ermmmm cedapnye ayam goreng ni mummy............."

Time ni dia dok offer kat mummy ayam goreng dia....
Mummy nak tangkap gambar & drive la esya.....
So dia makan la sorang.... Layan je sampai la ke rumah....

Sampai je rumah, daddy dah ada kat rumah...... Masuk je kat dalam, tengok tv9 ada cite Upin & Ipin... Terus layan cite sambil makan ayam goreeennngggggggggggg.........

Thai sofa ni dah jadi hak milik dia....
Ni la port dia bersandar sambil tengok cite kartoon tiap2 malam.....
Kalau orang lain baring... dia akan bising2 sampai tolak2...

Tengok tu.... Ayam dah tinggal tulang..!!!!!

Lepas habis seketul tu... dia nak lagi.... Tapi mummy tak bagi... Sebab xmo dia makan ayam banyak2 sangat... Dia punye whipped potato belum makan lagi.... Whipped potato pun hampir 3/4 jugakla dia makan... Sampai comot-comot....... Banyak anak mummy makan malam smlm ek... Lepas makan, main2 kejap terus tido sampai la pagi esoknye....

Pasni kalau lalu KFC kena la singgah beli ayam gorenggggg untuk dia.........

07 April 2011

KHATIJAH @ TIJAH @ KATTY

TIJAH..... Ohhhhh TIJAH...........

Mummy kan selalu cite pasal frenz esya..tijah...tijah....
Dengan daddy pun mummy selalu cite pasal Tijah... So daddy asyik tertanye2, mana satu tijah... So mummy pun amik la gambar Tijah.....

Nama dia Khatijah..sedap namanya.... Tapi mak bapak dia dok panggil Tijah....
Aku suka lagi kalau dia dipanggil Khatty..lagi cute rasanye...hihihihihi...
Tijah ni muda sebulan je dari Esya.....

Petang time nak amik esya tu tengok dorang semua dok bz main kat luar... Berlari-lari berkejaran ke sana ke mari bersama-sama..... Dorang ni memang suka main2 kat luar time petang.... Kalau esya nampak kete mummy dari jauh...dah berlari-lari ke pintu pagar....






I'm presenting you................. TIJAH..............

Time mummy nak tangkap gambar nie, mummy suruh esya dok sebelah tijah.... Esya pun g la dekat tijah & peluk bahu tijah sebab nak tangkap gambar... Tapi tijah takleh duk diam...terus je berlari... sempat snap dari sisi je la.... Tengokla tijah tu.... Berbeza benar badan dia dengan esya... Halus & kurus je tijah sedangkan beza 1 bulan je dengan esya.... Nampak beza 2 org gurl nie...

Tengok la budak nie.... Comot sungguh rupanye...Berpeluh2 dok main dari petang sampai la mummy datang amik.... Bukan main seronok lagi main dengan kawan2 sekarang.....


So far sekarang ni esya memang suka kat school nie... Kalau pagi2 mummy hantar tu... xsabar nak masuk school.... Kalau dah masuk rumah, terus g main dengan kawan2 yg dok tunggu dia... Kadang tu sampai lupa nak bye bye mummy..... Salam pun nak cepat je....
Alhamdulillah cikgu yang jaga dia pun baik.... Esya pun suka dengan cikgu tu... Mana taknye, cikgu tu melayan je esya.....Dulu esya dok nagis takleh berenggang dengan cikgu tu.... Sekarang ni esya dah ok dah... Dia tau cikgu tu pun nak kena jaga baby2 & frenz dia yang lain.... Esya dah more behave dah.....
So far mummy memang puas hati dengan cikgu tu... Setiap petang dia akan update apa2 pasal esya... Pasal esya buli budak ke.... pasal esya main panjat tangga ke.... pasal esya makan banyak ke.... semua complete dia cite......
Semoga esya akan senantiasa happy kat school dia.......

06 April 2011

BABY TWINS


Comel sungguh baby twins ni bercakap sesama sendiri...


I LOVEEEEEEE BABY TWINS....

Mummy memang berkenan sangat nak dapat baby twins... Maklumla kakak ipar mmg twins... So dalam hati ni dok berkata2... Insyallah ada rezeki boleh dapat baby twins sebab keturunan my hubby ada twins..... Hopefully adik esya pasni baby boy twins...hihihihihihi....(Teruja nie....)

Last week balik kampung my hubby lepas g kenduri kawin my hubby frenz kat Parit Buntar... Otw balik Batu Gajah, berhenti kat R&R Bukit Gantang.... Kat parking lot tu, nampak kakak2 yang keje PLUS dok dukung 2 orang budak... Rupanya baby twins.... Sorang boy n sorang girl... Alahaiiiii so cute.... Mummy yg memang suka dengan baby twin ni pun dok la menyibuk g tengok baby twins tu.... Takleh tengok lama pun... Esya dah bising2... Jeles la tu!!! hihihihihi......

Pastu kitaorang pun masuk la kete nak gerak balik.. Dalam kereta tanye Esya.....
"Esya...esya....... Esya nak baby tak.....???"
Time2 tu jugak dia geleng kepala..geleng kepala laju2 lak tu.....
Ishhh ishhh ishhhhh nasib baik tak tercabut kepala tu...hihihihihi
Faham rupanye apa yg mummy cakap....

Esya ni memang jeles & marah kalau tengok mummy dia dukung baby.... Semalam pun time nak amik dia, mummy saje je la dukung tijah sebab dia sibuk dok main2.... Bila nampak je mummy dukung tijah, terus berhenti main... Terus kepak tangan dia suruh mummy dukung...... Mummy cakap la xnak dukung esya.... terus dia merajuk...jalan terus kuar dari gate nak ke kereta... Bila mummy nak dukung bawa masuk dalam kereta..tak nak!!!! Konon2 merajuk la tu.... Menonong je dia jalan.... mummy panggil pun buat tak dengar je... Nampak betul kejelesan dia tu..hihihihihi....
Pernah jugak esya buat perangai g duduk atas perut baby... Baby tu mummy dok dukung hari sebelumnye.... Rupa-rupanye, esok tu dia balas dendam dengan baby tu.... alahai ciannye baby tu... baby tu baru je 2 bulan lebih.....
Esya...esya.... Alamatnya lambat lagi la anak manja mummy ni nak ada adik ek.... Manja mummy ni tak puas lagi bermanja dengan mummy & daddy....... lagi2 dengan daddy dia..KEMANJAAN TERSERLAH...!!! Cukup marah kalau nampak daddy dia hug mummy... Jeles la tu.....


04 April 2011

AYU BERTUDUNG

MANIS & AYU BERTUDUNG

Last week mummy jemput esya from school macam biasa... Normally nampak je kereta mummy dia dah tunggu depan pintu gate... tapi that day dia takde... Rupa-rupanye cikgu dia g tukar pampers....
Kuar2 je dari dalam bilik, tengok cikgu dia tengah dukung budak bertudung coklat...
Mummy tgk je budak tu... Baju yang budak tu pakai macam mummy kenal...
Rupanye anak mummyyy...... Eleesya rupanye.....
Alahaiiii comel sungguh bertudung... So cute... so sweet.....




Cikgu tu cerita.... cikgu saje je pakaikan esya tudung... tudung tu kawan dia punye.... Saje pakaikan esya..tengok2 dia xkisah...xde pun nak bukak tudung tu..... Bila cikgu bukak tudung tu dari kepala dia, dia nagis2 marah cikgu tu... Last2 cikgu pakaikan je tudung tu sampai la mummy datang..... Esya nak tunjuk kat mummy la tu... Nak mummy tengok betapa cutenye dia...
Tapi.... bila nak tangkap gambar, dia buat perangai lak.... Tak kasi mummy tangkap gambar dia...so hasilnye gambar dari tepi je la yg dapat coz dia dok peluk mummy bila nak tangkap gambar....... nanti mummy cari tudung utk eleesya ek...

p/s: Esya dah pakai tudung.....mummynye bila lagi?? (tu ayat dari daddy esya....hihihihihihi)