26 May 2011

Ohhhhh Liza.... Cikgu Liza..........




This entry memang mummy nak cite pasal cikgu Liza... Cikgu kat school esya....
She's so nice, baik, pandai jaga budak2... & ESYA LOVE CIKGU LIZA SO MUCH...!!!!

Before this cikgu kat school esya bertukar2... Baru esya nak suka cikgu tu, tau2 dah berhenti... Then masuk cikgu liza nie... Around 5 months back.... Esya suka sangat g school after cikgu liza tu datang... sebelum ni kalau hantar pagi2 ke school, sure dia nagis.... tapi bila cikgu liza dah ada... suka je menghulur tangan nak cikgu liza dukung amik dia..... Cikgu liza pun cite yang time2 mula2 datang dulu esya asyik menagis je... so cikgu liza akan dukung dia, tak tinggalkan dia.... Yelah.. time tu esya 'dikacau' so dia takut kalau ditinggalkan.. so cikgu liza tu la yang layan dia... jaga dia... dukung je dia kalau esya nagis.......
Cikgu liza jaga esya baik sangat.... Mummy pun suka dengan cikgu liza... baik je budaknya... cakap pun dgn kita, elok je... Everyday cikgu liza akan cite dengan mummy apa yang esya buat that day.... at least mummy tau apa yang esya buat aritu.....

Till now, cikgu liza masih kat school tu.. Last month cikgu liza kata nak berhenti... mummy dah risau.. dah pening kepala nak memikir mana nak hantar esya... if cikgu liza dah xde, better la hantar esya kat school lain... Cikgu liza nak berhenti sebab dia xtahan work load & pressure bos dia... Mana taknye, ada parents ni yang suka2 hantar anak dia hari sabtu..amik plak sampai malam... tak fikir ke cikgu tu time weekend la masa nak cuti, nak kuar berjalan... dorang pun ada life masing2..nak berhibur gak... ni korang g hantar anak2 korang suruh cikgu tu jaga & korang g berjalan best2 dgn laki korang ek..... takde hati perut!!!!! Cuba korang fikir yang dia jaga ramai budak2..sedangkan korang tak sanggup nak jaga anak korang, sanggup hantar semata2 nak senang korang berjalan... apatah lagi cikgu2 nie... cikgu2 ni still nak rest jugak.... Marah betul la mummy dgn parents mcm nie...!!!!
Last2 cikgu liza tak jadi berhenti sebab kesian budak2... memang ramai budak2 yang suka dengan cikgu liza.. Lega sangat hati mummy......... Alhamdulillahhhhh.......

Every evening cikgu liza akan bawak esya jalan2 kat luar, kat taman luar tepi school.. Yang lain2 cikgu liza tinggalkan.. just bawak esya sorang je....
Kalau dapat main kat rumah permainan kat foyer school tu, esya sorang je la yang main.. yang lain dok terkurung dalam rumah..hihihihi..
Memang cikgu liza ni manjakan esya sangat... kalau cikgu liza makan pun, esya akan temankan cikgu makan... even lepas esya dah makan ramai2 dgn kawan dia, esya still akan duduk dengan cikgu liza temankan cikgu liza makan kat dapur.... Kalau tido plak, esya xnak tido ramai2 kat atas dengan budak2 baya dia... dia akan tido dengan cikgu liza kat bawah dengan baby2... Anak manja cikgu la katakan....... Kadang tu kalau petang mummy amik, tak nak balik masuk kereta, dok nak main lagi kat luar dengan cikgu..... lama gak la mummy nak pujuk esya suruh masuk kete nak balik......

Sekarang ni pun dia suka tolong cikgu liza jaga baby... Kat school tu ada 2 baby... 1 baby boy (baby akil) & 1 baby girl (adik Tijah.....) Nak tau sape tijah..? Ni entry psl TIJAH...Kalau baby tu nagis, dia akan tolong tepuk2 kan.. bagi baby susu.. tolong suapkan susu & pegang botol susu tu.... Alahaiiiii anak mummy dah besar.. dah boleh ada adik... tapi bila tanye nak baby tak..? jawapan dia still sama.. GELENG KEPALA & NO..NO..... Kalau mummy dukung baby tu pun, marah... merajuk.....

Now, esya dah ada peminat baru.... Abang guard yang jaga security Putra Avenue tu.... Pondok guard tu just tepi taman yang selalu cikgu liza bawak esya jalan2.... Taman tu plak just sebelah school esya... Bila cikgu bawak esya jalan kat taman tu, abg guard tu pun sibuk la main gak dengan esya... Esya ni kan ramah mesra dengan semua orang... so ramai la yg dok suka dengan dia... Guard tu dok cakap geram kat esya coz dia comel sangat... Comel ke anak mummy nie..??? hihihihihihi...
Guard tu sekarang nie, bagi esya Cadbury Bytes paket besar..... Esya sorang je plak yang dapat.. Minggu ni je dah 2 paket esya dapat... budak2 lain just tengok je... mummy lak jadi serba salah... kecian budak lain...... Tapi guard tu cakap..'yang ni bagi hani tau'..... So cikgu liza pun bg la kat mummy cakap hani punye....... Amboiii esya.....

*** Cadbury Bytes just for Esya ****

P/s : Ada masa nanti mummy tangkap gambar cikgu liza ek.. skrg nie tak berpeluang lagi nak snap pic cikgu liza... Tapi cikgu tu mmg comel... sweet je...hihihihihi




BERUK PUNYE BERUK....


Mode : SEDIH SANGAT-SANGAT....

Last 2 days, mummy sedih sangat2.. hiba & pilu hati mummy nie... As ussual, that Tuesday morning mummy nak hantar esya g school.. Esya biasalah, suka nak berdiri kat tempat passenger tu.. Mummy pun drive mcm biasa nak ke school esya... Mummy kalau ada esya kat sebelah memang tak bawak laju2... Sedang asyik mummy driving, tiba2 melintas beruk lari depan kereta... Mummy yang terkejut terus emergency brek... Time tu memang mummy tak sempat nak buat apa.. tak sempat nak tahan esya.... Depan mata mummy, mummy nampak esya terhantuk ke dashboard depan & jatuh ke bawah.... On the spot, esya menangis... Mummy terus drive kereta ke tepi jalan... Angkat esya & pujuk2 dia... Kuat dia nagis..end up mummy pun nagis sama2 sambil cakap sorry dengan esya... Mummy sedih sangat2 sebab tak extra carefull bila drive... Mummy salahkan diri mummy sebab tak tahan esya dulu.... Mummy terbayang2 lagi mcmana esya jatuh terhantuk tu... Bila dah pujuk esya, esya pun dah berhenti nagis..barulah mummy gerak ke school esya...
Sampai school, esya tak nak dengan cikgu Liza... Dok peluk mummy.. alahaiiii lagi la sedih mummy... Last2 cikgu Liza pujuk dia, barula dia ok..... Mummy cerita kat cikgu pasal esya jatuh & pesan dgn cikgu supaya col mummy kalau esya keep on nagis or muntah2 or ada nampak lebam/benjol....
On the way to office, mummy nagis lagi.. terbayang-bayang esya jatuh... Sedih sangat rasa hati.. Sampai office, mummy col daddy bagitau esya jatuh... Bila mummy cite kat daddy, dia kata 'nape tak langgar je beruk tu...??'... My answer is "Ayg terkejut"... Daddy pesan suruh mummy be more carefull lain kali... Insyallah.. I WILL...

Beruk sekarang ni banyak sangat main tepi jalan... Sebabkan bukit kat Putra Heights tu tengah kena gondol for development, so beruk2 tu dah takde tempat tinggal... So salah siapa sekarang?? Salah manusia yang menggangu tempat tinggal beruk2 tu...!!!!
Apa yang mummy risau, kalau bukit tu dah betul2 habis kena gondol, beruk2 tu sure akan merayau... School esya takde la jauh sangat dengan bukit tu... Mummy risau kalau beruk2 tu akan sampai ke school esya & menggangu budak2 kat school tu... Kes budak2 mati kena kacau dengan beruk dah banyak.... Mummy risau........ (T__T)









23 May 2011

18 MONTHS BURFDAY SAYANG


Wow... hows time flies...
Cepatnya my lil' angel dah 18 Months.....



HAPPY 18 MONTHS BIRTHDAY
My lil' princess Hani Eleesya Dania.....



Sekarang ni esya dah pandai macam-macam... Banyak gelagat esya yang mencuit hati mummy & daddy...

Dah boleh diharap... dah pandai bila diminta tolong... Kadang tu mummy malas nak bangun amik remote control... suruh esya " Esyaaa.... tolong amikkan remote control.." Laju je esya g amikkan... Suruh la apa2 pun sekarang, rajin je dia tolong mummy.... Tolong masuk baju esya dalam bakul, dia buat.... Tolong amikkan handbag mummy, dia buat (siap terhoyong hayang bawa handbag tu..hehehehehe) Alhamdulillah, dia dah faham apa yang mummy/daddy sampaikan.... Bertuah rasa badan dapat anak yg boleh di harap, mendengar kata....

Suka tengok iklan Fernleaf yang ada lagu 'Ibu' tu.... Kalau iklan tu kuar kat tv, terus tak bergerak... mata terus lekat kat tv... panggil la dia, jangan harap esya nak layan....Daddy pun suka nyanyi utk dia.. sambil daddy nyanyi sambil tu badan esya goyang2 & mulut kumat kamit cuba ikut apa yg daddy nyanyi.... Kalau esya nyanyi, mmg ada bunyi2 sikit.. tapi perkataan memang tak faham....

Esya dah faham semua anggota badan dia... Kalau mummy tanye mana perut..?? Dia angkat baju tunjuk perut... 'Mana hidung...??' Esya pegang hidung dia... 'Mana telinga..?' Esya tarik telinga dia... 'Mana lidah..?'.. dia dok jelir2 lidah dia... 'Mana gigi..?' mmg esya tunjuk gigi dia... kalau tanye mana tangan, dia dok tangan tangan dia...... tanye mana kaki, esya angkat2 kaki dia.....Part paling mummy suka...'Mana mata...?' esya kelip2 mata dia....hihihihihi

Gigi geraham esya dah kuar... @ batang belah atas.. Kiri & kanan.... Patutla manja sangat sekarang.... Dia nak mummy hug dia all the time.... sekarang ni pun suka kiss mummy & daddy... Dengan daddy lagi la bertambah manjanye... Yela, daddy ikutkan apa yg dia nak......

1 yang memang mummy nampak kegemaran esya is... SHE LOVE BOOKS & SHE LOVE TO READ... Kalau dia nampak buku, dia mmg akan belek2.... buku dia bukan main dia asyik bawa ke sana sini.... bukan main sayang lagi dengan buku2 dia... Buku Pa&MA mummy pun dia suka tengok... dia suka tengok pic baby/frenz dalam tu.....

Cuma yang mummy sedih is... Esya is underweight... Pakar nutrisi, timbang & ukur ketinggian dia, berat dia tak mencapai yang sepatutnya... Last 3 week timbang, esya baru 9.4kg... Berat yang sepatutnya is 12.5kg... Esya mmg kurang makan.. Kalau kat rumah makan sikit je.. Kalau mummy bagi nasi, lagi la dia xnak makan... Masak la sup ayam pun.. kalau bagi dengan nasi mmg dia xnak makan... paling banyak makan pun 4 sudu je..lepas tu tak nak langsung... Aduahaiiiiiii risau la esya xnak makan.... minum susu pun kurang..... Mummy nak esya berisi sikit... Mummy kurus kering takpe lagi, asalkan esya cubby sikit.... Mummy masih lagi mencari alternatif untuk bagi esya makan... now, last choice mummy... bagi esya appeton (penambah selera makan...) harap2 lepas esya makan appeton tu, esya akan makan banyak ye sayang......




****************************************************************

Mummy & daddy celebrate 18 months birthday esya kat Thai Asam Fish, Shah Alam Sek 7 atas permintaan daddy... Mummy mula2 ajak g Nandos kat Subang Prade, then daddy ajak g Padang Jawa, restoren yang baru keluar kat Jalan-jalan Cari Makan... Buat end up g kat Thai Asam Fish coz daddy nak try kat sana... Frenz daddy, Jaber yang suggest makan kat sana....... Sampai sana, its Muslim Chiness Food... Wowww mummy like....... Kitaorang order Siakap Asam Sauce, Mango with deep fried boneless chicken, Mix Vege & Ommete (this dish for Esya..) Nice food... Tempat pun ok.. tak ramai sangat orang...

Lepas makan, plan nak bawa esya g jalan2 tengok lampu kat i-City... tapi time tu pun dah kul 10 lebih... memandangkan sekarang ni nak masuk i-City kena bayar RM10, daddy suggest g lain kali, biar g awal, boleh esya puas jalan2 tengok lampu... So kitaorang tengok lampu dari tepi jalan je la...... Then gerak balik memandangkan dah kul 11... otw balik rumah, esya dah tido... Nasib baik tak bawak dia g i-City.. Kalau tak sure meragam........ Insyallah, next week daddy bawak esya main snow kat i-City......

10 May 2011

FREE TIME @ HOME



Sorryyyyy......Nowdays mummy lambat nak updated blog pasal my cute girl nie.. Mummy bz with my side income business..
Starting new blog business, ELLE BABY STYLE.... Feel free to visit my other blog....

**************************

My baby free time @ our home sweet home...

Esya ni memang suka mandi, tak kisah la mandi kat mana pun... Mandi kat dalam bilik air rumah ke... mandi kat swimming pool lagi la suka sangat... Kalau mandi dalam bilik air tu, mengamuk2 kalau mummy angkat dia keluar... Sebabkan dia suka sangat main air & mandi2... daddy belikan esya swimming pool... Tengah2 malam mummy & daddy bertarung pam angin dalam pool esya tu.. Dekat 30 minit gak la mummy & daddy pam pool esya tu... Memang kena pam time esya tido, kalau tak... alamatnye tak jadi pool la sebab esya sure dok mengacau.. hihihihi..

Next morning esya bangun tido, dia nampak pool dia tersergam kat tengah-tengah ruang tamu rumah.. bukan main suka lagi dia.... dok main kuar masuk pool dia tu..... So, daddy pun bawak la pool tu kuar rumah.. Lama jugak nak isi air dalam pool tu.. sebabkan besar sangat... Menyesal pun ada bila beli yang besar2..hihihihihi.... Takpela, nt esya dah besar kit pun leh terapung dalam pool tu lagi..hehehehe... Last2 mummy isi air takat 1 ring je tingginye... sebab esya dok tak sabar dah nak mandi.....
Bukan main suka la anak mummy sorang ni dapat mandi2... Tunggu la mummy dok tengok esya main air.... Takpela sayang.. anything for you...
Tapi, bila nak ajak keluar dari pool..ya allahhhh susahnye... menjerit2 tak nak... kaki tangan dah samapi kecut sebab berendam lama sangat... last2 mummy angkat je masuk bilik air... kalau di layan sampai malam la dia nak berendam.........

XOXO - Till here story- mory about elicha chachacha.....

Thank you mummy & daddy bagi esya mandi pool....

Amboii-amboiii seronoknye.... macam2 aksi esya buat ek....

Semua mainan pasir pantai dilambakkan dalam pool...


Esya playing with Nemo, ikan oren yang selalu jadi mangsa gigit.....

Itulah Nemo esya...


Mummy jadi jadi mangsa kena sembur dengan water pump esya......

Melayan perasaan......

Ni aksi, konon2 nak berenang...

Esya ada new aktiviti bila dok rumah every weekend....


Video esya berenang.....

video

03 May 2011

SAVING FOR FUTURE


Esya Menabung...

Yang ni memang ikut perangai daddy dia... Lagipun daddy dah ajar esya since dia kecik lagi... Daddy selalu ajar esya masukkan duit syiling dalam tabung... Memang dari dulu lagi daddy suka simpan duit syiling... Duit syiling daddy dah penuh 1 tempayan besar...
Now, esya lak suka menabung... Esya suka masukkan duit syiling dalam tabung bear dia.... Ni dah kali ke 3 daddy kosongkan tabung tu sebab dah penuh....
'Melentur buluh, biarlah dari rebung'..... Daddy start ajar esya saving dari kecik supaya esya ada saving bila besar nanti......
Esya pun kalau jumpa syiling dia akan masukkan dalam tabung dia.... Seronok tengok esya masukkan coin dalam tabung... bila dah masuk coin dalam tabung, siap tepuk2 tangan..yehhhhhhhhhhh......






Masukkan coin dalam tabung bear esya

Tengah kira duit syiling ada berapa kat tangan.......
Habis syiling dalam handbag mummy kena kutip dek daddy.....